Τυρόψωμο με κομματάκια φρούτων

Ακόμα και ένα μωρό που είναι αποφασισμένο να ζει μόνο με ψωμί, δεν μπορεί να μην αναπτυχθεί, όταν το ψωμί είναι γεμάτο από πρωτεΐνες, ασβέστιο και μέταλλα. Ψήστε το από πριν, κόψτε το σε κομμάτια και βάλτε το στο ψυγείο για τα πρωινά ή τα απογευματι¬νά σνακ.

Βγάζει δύο καρβέλια, 23 X 13 X 7,5 εκατοστών

Υλικά
4 με 4 1/2 φλιτζάνια σιτάλευρο ολικής αλέσεως
3/4 του φλιτζανιού φύτρο σιταριού
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 πακέτα μαγιά σε σκόνη
1 φλιτζάνι νερό
Μισό φλιτζάνι πολτός μήλου 
1/4 του φλιτζανιού φυτικό λάδι
1 φλιτζάνι ανάλατο τυρί κότατζ (cottage) με χαμηλά λιπαρά
1 ολόκληρο αβγό
2 ασπράδια αβγών
3/4 του φλιτζανιού νιφάδες βρώμης
1μιση φλιτζάνι ελβετικό τυρί, κομμένο σε κομμάτια (περίπου 168 γραμμάρια)
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένες αποξηραμένες σταφίδες ή χουρμάδες

Επεξεργασία
1. Βάλτε μαζί τα 3μιση φλιτζάνια αλεύρι, το φύτρο σιταριού και το αλάτι στο μπολ ενός μίξερ. Αφαιρέστε 1μιση φλιτζάνι από το μείγμα και ανακατέψτε με μαγιά. Φτιάξτε μια μικρή τρύπα στο μέσο του αλευριού που έχει απομείνει και ξαναβάλτε το μείγμα της μαγιάς στην τρύπα.
2. Βάλτε μαζί το νερό, τον πολτό μήλου, το λάδι και το τυρί κότατζ σε μια κατσαρόλα και αφήστε τη σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να ζεσταθεί το μείγμα. Σταδιακά προσθέστε το μείγμα στο μείγμα της μαγιάς, ανακατεύοντας ταυτόχρονα. Χτυπήστε τα μαζί σε μέτρια ταχύτητα για 2 λεπτά, ξύνοντας το μείγμα από τις άκρες του μπολ, αν χρειάζεται.
3. Προσθέστε στη ζύμη τα αβγά, τα ασπράδια και το άλλο φλιτζάνι αλεύρι. Χτυπήστε ξανά τη ζύμη για 2 λεπτά, αφαιρώντας το μείγμα από τις άκρες του μπολ, αν χρειάζεται. Βάλτε μέσα και ανακατέψτε τις νιφάδες βρώμης.
4. Κλείστε το μίξερ και βάλτε τη ζύμη πάνω σε μια σανίδα που την έχετε αλευρώσει ελαφρά. Ζυμώστε μέχρι να γίνει μαλακή και ελαστική, για 8 περίπου λεπτά (ή ζυμώστε τη μέσα στο μίξερ, ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης της συσκευής). Αν η ζύμη εξακολουθεί να κολλάει πολύ, προσθέστε το αλεύρι που έχει μείνει, 2 κουταλιές της σούπας τη φορά, για όσο χρειάζεται. Βάλτε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ που το έχετε λαδώσει με λίγο ακόμη φυτικό λάδι και γυρίστε τη για να λαδωθεί σε όλες τις πλευ¬ρές. Σκεπάστε την καλά με αλουμινόχαρτο. Βάλτε το μπολ στο φούρνο, μέχρι η ζύμη να γίνει διπλάσια σε όγκο, για 1 ώρα περίπου.
5. Απλώστε τη ζύμη και χτυπήστε την. Έπειτα βγάλτε την και βάλτε τη σε μια αλευρωμέ-νη σανίδα. Προσθέστε το ελβετικό τυρί και τα φρούτα και ζυμώστε τα μαζί. Μοιράστε τη ζύμη σε δύο μέρη. Πλάστε το κάθε μισό σε καρβέλι και βάλτε το κάθε καρβέλι σε ένα ταψί με διαστάσεις 23 X 13 X 7,5 εκατοστά, που θα το έχετε λαδώσει καλά με επιπλέον φυτικό λάδι. Περάστε από πάνω το κάθε καρβέλι με λίγο λάδι, σκεπάστε το με μια πετσέτα και αφήστε το να φουσκώσει στον φούρνο, για 1 ώρα περίπου.
6. Δεκαπέντε λεπτά πριν να ψήσετε τα καρβέλια, βάλτε τον φούρνο να ζεσταίνει στους 145ο C.
7. Ψήστε τα καρβέλια μέχρι να ροδίσουν, για 35 με 40 λεπτά — το κάτω μέρος τους πρέπει να υποχωρεί όταν το πιέζετε.